RaPi napisał(a):
Heh, spodziewałem się takiej odpowiedzi.
Panuje pewne przekonanie że paliwo o większej ilości oktanów zwiększa moc silnika, niestety jest ono błędne bo im więcej oktanów tym paliwo jest mniej kaloryczne. Większa liczba oktanów wpływa na redukcję spalania stukowego a co za tym idzie zwiększenie żywotności silnika.
Tak więc jeżeli chcemy mieć lepszego kopa w aucie nie opłaca się przepłacać za 98

No i nie masz w 100% racji a dlaczego bo np. jak mam kasę to czasem załatwiam paliwo rajdowe więcej niz 98 oktan ) i uwierz mi inne auto do którego leje to paliwo na innym nie pojedzie albo pojedzie i za moment silnik do roboty itp.
ja tankuje 98 abym zawsze w najgorszym wypadku miał te 95 oktan a jak nalejesz 95 na stacji gdzie paliwo jest święcone co wtedy ? własnie dlatego sie leje 98

to tak w skrócie
a żywotność silnika skraca się o 2 miesiące ale mi to wielka strata
większą strata dla silnika jest żyłowanie silnika albo na zbyt niskich obrotach i wysokim biegu albo odwrotnie

dodam jeszcze ze jazda po trasie a jazda w mieście też wpływa na żywotność silnika itp. wiec twój przykład nic nie wnosi poza tym spalanie stukowe miałem tylko raz jak silnik był na dotarciu

teraz musiałbym go przegrzać aby wystąpiło takie spalanie

warto nie uczyć się z książek ale z praktyki
SORRY ZA OT
Dziś na najdroższym cpn za 98 widniała cena 4.59 zł.
KJS (PILOT-DAWNO TEMU)
GPS MANTA N47
126.SLASK.PL