Wania, navi musi być koniecznie z AutoMapą, najnowsza mapa to jest chyba 5.5, cała reszta jest zdecydowanie niewarta uwagi, o ile na zachodzie wszystkie sobie radzą, o tyle na Polskę tylko i wyłącznie AutoMapa i żebyś się nie skusił na coś tańszego (jak ja

), bo poprostu będzie niedopracowane.
Jaki model? W zasadzie każdy nie będzie zły. Ja uważam, że navi to navi a nie coś do przeglądania zdjęć, filmów, słuchania radia i innych bzdetów. Jeśli potrzebujesz urządzenia a nie profanacji laptopa, każda raczej będzie dawała radę.
Co do wyboru - najlepiej idź do Media Marktu albo jakiegoś innego wielkiego sklepu z elektroniką, urządzenia tam są włączone i poklikaj, powpisuj znane trasy, spróbuj odnaleźć swoją okolicę i sam stwierdzisz, które menu Ci najlepiej leży.
Warte uwagi opcję i łatwość ich włączania/wpisywania/ustawiania itd:
-punkt przelotowy na trasie (najlepiej jeśli mogą być kilka)
-możliwość ominięcia płatnych autostrad
-ograniczenia prędkości, niektóre nawet nowe modele uważają, że w mieście można 60, sprawdź czy jest 50 oraz czy można zmieniać limity prędkości na różnego rodzaju drogach
-czy można powyłączać wszystkie ostrzeżenia typu przekroczenie prędkości, niebezpieczne coś tam itd, na mnie wszelkie brzęczki działają jak płachta na byka
Patrz też na uchwyt do szyby, musi być bardzo solidny, koniecznie żeby miał jakiś mechanizm dociskający, sama przyssawka na bank będzie odpadać od drgań.
Jeśli korzystasz z Windowsa Visty, sprawdź czy oprogramowanie do aktualizacji będzie z nią kompatybilne.