Działając na podstawie art. 54 par. 7 ustawy z 24 sierpnia 2001 r. - Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia (Dz.U. z 2008 r. nr 133, poz. 848 z późn. zm.), pragnę złożyć wyjaśnienia odnośnie do doręczonych mi w dniu XX XX 2010 roku wezwań do wskazania osoby, która kierowała będącym moją własnością pojazdem o nr rej. XX XXXX w dniu XX XX 2010 r. o godz. XX XX w Manowie. Z przykrością muszę stwierdzić, że mimo przeprowadzonych ustaleń z członkami rodziny i nie jestem w stanie wskazać osoby, która kierowała ww. pojazdem we wskazanym czasie i miejscu i dopuściła się ujawnionych przez Państwa wykroczeń drogowych polegających na przekroczeniu dozwolonej prędkości odpowiednio o xx km/h . Jakość i kadr nadesłanych przez Państwa zdjęć nie pozwala mi na bezpośrednie ustalenie niewątpliwie jednego sprawcy ujawnionego przez Państwa wykroczenia. Nie mam jednocześnie możliwości określenia, kto prowadził pojazd, gdyż na co dzień korzysta z niego trzech moich (braci lub siostry jeśli posiadacie)

i liczni pracownicy prowadzonej przeze mnie firmy w której pracuję. Żadna z wymienionych osób nie chce jednak przyznać się do popełnienia czynu. Ponad to samochód pozostaje do ich swobodnej dyspozycji i służy często do załatwiania różnych spraw związanych z prowadzoną działalnością gospodarczą. W przedmiotowym dniu nie miałem możliwości uzyskania informacji o osobie korzystającej z auta, gdyż w tym czasie przebywałem poza miejscem zamieszkania (pracuję także jako .......).
Pragnę zaznaczyć, że moje przyznanie się do winy prowadziłoby w tym przypadku do niedopuszczalnego samoobwinienia, przyjęcia kary za niepopełnione przeze mnie wykroczenie i naruszenia wszelkich uprawnień procesowych służących obronie. Mając na uwadze powyższe, wnoszę o zaniechanie czynności zmierzających do skierowania wniosku o ukaranie za czyn polegający na braku możliwości wskazania sprawcy wykroczenia
do sądu i umorzenie postępowania na obecnym etapie.